Konferencija / seminaras ir diskusija (hibridinis renginys) rengiama, įgyvendinant ES Baltijos jūros regiono strategijos politikos sritį Bioekonomika ir siekiant paviešinti 2023 m. parengtas Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas.
Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos, kurias ketverius metus rengė keli šimtai mokslininkų ir ekspertų, yra puikus regioninio bendradarbiavimo pavyzdys. Rengimo procese dalyvavo tiek Šiaurės, tiek Baltijos šalių atstovai, įskaitant ir Lietuvos ekspertus. Šios rekomendacijos remiasi naujausiais tyrimais ir sudaro mokslinį pagrindą nacionalinėms mitybos gairėms ir maistinių medžiagų rekomendacijoms Šiaurės ir Baltijos šalyse. Šalys gali pritaikyti rekomendacijas pagal savo poreikius, bei remtis jomis priimant tolimesnius sprendimus. Rekomenduojama daugiausiai augalais paremta mityba, kurioje gausu daržovių, vaisių, uogų, ankštinių daržovių, bulvių ir neskaldytų grūdų, daug žuvies ir riešutų, taip pat rekomenduojama saikingai vartoti neriebius pieno produktus, riboti raudonos ir baltos mėsos, perdirbtos mėsos, alkoholio ir perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra daug pridėtinių riebalų, druskos ir cukraus, vartojimą.
Ypač svarbu, kad Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos apima ir aplinkos tvarumo aspektą, t. y. rekomenduojamos sveikatai palankios mitybos pavyzdžiai ne tik prisideda prie žmonių sveikatos gerinimo ir sveikesnių įpročių formavimo, bet ir daro mažesnį neigiamą poveikį aplinkai, bioįvairovės išsaugojimui bei klimato kaitai. Siekiant tvarios mitybos, labai svarbios visos maisto sistemos grandinės dalys ‒ nuo priminės maisto žaliavų gamybos ir perdirbimo iki tvaraus maisto vartojimo, įskaitant maisto švaistymo mažinimą.
ES Baltijos jūros regiono strategijos politikos sritis Bioekonomika akcentuoja tvarumą, atliekų mažinimą bei antrinį žaliavų panaudojimą, gamtos išteklių išsaugojimą ir tvarių verslo modelių skatinimą kaimo vietovėse. Šie aspektai svarbūs įgyvendinant projektus Baltijos jūros regione, kurie finansuojami Interreg Baltijos jūros regiono programos lėšomis bei kitomis iniciatyvomis. Gerųjų patirčių paviešinimas bei projektų įžvalgų pristatymas atveria galimybes plėtoti tvarią maisto grandinių plėtrą, spręsti aktualius klausimus tiek regiono, tiek vietos lygmeniu, skatina plėsti bendradarbiavimą bei kurti tvarumą skatinančias platformas.
Tikslas: supažindinti tikslinę auditoriją su 2023 m. Šiaurės šalių mitybos rekomendacijomis, paskatinti visuomenę ir ypač tikslines grupes diskutuoti apie tvarumo aspektus ir sveikatai palankią mitybą, paskatinti gamintojus savo veiklą kreipti tvaresnės maisto gamybos link ir plėsti pilnavertės mitybos asortimentą. Pasidalinti įgyvendinamais gerosios patirties pavyzdžiais Baltijos jūros regione, įgyvendintų projektų patirtimi bei įžvalgomis.
Laikas: 2024 m. rugsėjo 25 d. 8.30 val. Registracijos pradžia 9 val. Renginio pradžia
Renginio trukmė: 4 – 4,5 val.
Vieta: Talent Garden Vilnius, Vilniaus g. 33, Vilnius
Kalba: anglų / lietuvių, planuojamas vertimas
Registracija iki 2024 m. rugsėjo 24 d. https://forms.gle/L5oVPU5UaePFtDcC6
ADMINISTRACIJOS DARBO LAIKAS
Pirmadieniais–ketvirtadieniais | 8.00–17.00 val. |
Penktadieniais | 8.00–15.45 val. |
Pietų pertrauka | 12.00–12.45 val. |
PRIIMAMOJO DARBO LAIKAS
Pirmadieniais, trečiadieniais | 8.00–17.00 val. |
Antradieniais, ketvirtadieniais | 8.00–17.30 val. |
Penktadieniais | 8.00–15.45 val. |
Padalinio, kuriam pavesta aptarnauti besikreipiančius asmenis, kontaktai – | (0 315) 69 019, el. p. [email protected] |
Kalba, kuria gali būti aptarnaujami valstybinės kalbos nemokantys asmenys | anglų k., rusų k. |
Asmenų aptarnavimas
Informacija telefonu (0 315) 69 019
Biudžetinė įstaiga
Pulko g. 21, LT-62135 Alytus
Tel. (0 315) 55 530
Faks. (0 315) 74 716
El. p. [email protected]
Duomenys saugomi ir kaupiami juridinių asmenų registre,
kodas 188718528